Kad iegādāties bērnam pirmo telefonu: ekspertu viedoklis

Mūsdienu pasaulē ikvienam ir mobilais tālrunis, un bērni kļūst par sīkrīku īpašniekiem jau diezgan agrā vecumā. Tomēr vai tas nekaitē viņu vispārējai attīstībai?

Uz šo jautājumu atbildi sniedza ASV Pediatrijas un bērnu kognitīvās attīstības centra speciālists Alberts Sinklērs.

Ko iesaka pasaules medicīna

Sinklērs atzīmēja, ka ASV pediatru asociācija, līdzīgi kā Kanādā un Austrālijā uzskata, ka bērnam pirmais personīgais tālrunis būtu jāiegūst vecumā no 10 līdz 14 gadiem. Tā kā daudzos sociālajos tīklos ir atļauts reģistrēties no 13 gadu vecuma, šis periods ir optimāls.

Speciālists atzīmē, ka bērnam nevajadzētu telefonu ātrāk kā 10 gadu vecumā, jo pārāk ātra viedrīku izmantošana ikdienā kavē bērna fizisko un emocionālo attīstību, padarot to ļoti iešaurinātu. Bērna garīgo un emocionālu attīstību lielā mērā nosaka saturs, ko viņš patērē savos viedrīkos, kas nozīmē, ka vecākiem vajadzētu to lielā mērā kontrolēt.

Turklāt, pierādīts, ka pārāk ātra telefona piešķiršana bērnam samazina viņa fiziskās attīstības prasmes. Pētījumā, kas tika veikts 2020. gadā, tika izvērtēti 8 gadus veci bērni, kas bija sadalīti divās grupās. Pirmajā grupā bērni lietoja telefonu jau no 6 gadu vecuma, otrajā grupā bēriem savs telefons vēl nebija piešķirts.

Rezultāti parādīja, ka otrajā grupā bērni bija fiziski labāk attīstīti, viņiem bija labāka attīstīta koordinācija un vispārējā sagatavotība. Iemesls tam bija, ka šie bērni daudz vairāk brīvā laika pavadīja ārā vai spēlējoties kopā ar draugiem, nevis savos telefonos.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment